Khamis, 30 Disember 2010

* Memories of Baituz Zahra*


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan Salam Ukhuwwah buat semua!


Alhamdulillah, segala pujian bagi Tuhan pemilik sekalian alam...
Dengan secebis mahabbah yg Dia tumpahkan...maka bersemilah semua ikatan persaudaraan
' Dan sesunggunya setiap muslim itu adalah bersaudara! '
SUBHANALLAH!
~dan salah satu ikatan kepada-Nya itu adalah ikatan kita semua; 
moderator + follower! hu5

Sedar or N0t?!

            Semakin hari yang dilalui, terasa semacam pantasnya...dan sedar atau tidak? waktu yang pantas berlalu itu merupakan salah satu tanda2 kiamat! Errrr... bersamalah kita muhasabah semula!
            Pejam celik, celik pejam! Next week dah nak sekolah dah! Rupa-rupanya dah sebulan dah ber'holiday'.... Rasa sekejap betol lah! Cam nak cuti lagi! whua5... Dah kena balik hostel da! Dan sesi 2011 akan bermula dengan banyak benda baru..hu5! Ape tuh?! Cabaran nak survive menghadapi upper form yg subjeknye ternyata lebih mencabar + kerja2 yg kena di'handle' oleh F4

            Sume nieh sangat2 memerlukan keazaman yang kuat... Seorang muslim pernah bersyarah di khalayak, katanya; ' Semangat tanpa ilmu itu seperti tiada apa2 ' a.k.a MEANINGLESS! Jadi, untuk menjadi muslim profesional, segalanya mestilah...seiring dan sejalan! Kelak, yang digendong tidak berciciran dan yang dikejar pasti dapat! Insya-Allah!

Cuti Sko0l Saye!!!

          Kalau dah masuk asrama, cuti skolah adalah the best moment untuk lepak kat rumah!hu5!( bagi sayelah )... Masa awal2 cuti sekolah lagi, ibu ngan ayah saya dah inf0rm nak hantar saya and my little bro...pegi Kelas Tahfiz... 

          Sebenarnya, saya tak pernah pergi spend time dengan attend Kelas Tahfiz camnie! Seriously, in whole this 15 years! So, I juz accept this opportunity and think this in positive way! Nak tau tak? Saya siap imagine lagi, ' Apa macamlah tempat tu...Apa macamlah org yg ngajar aku? ' Dan segala apa yg difikirkan memang berbeza giler dengan realiti..hak5!
That's the power of imagination...it can make impossible things becomes possible!


Welc0me to My life!

             Those adalah words yang saya nak cakap khas for my most precious and latest ( ape mende nieh -.-" )  memories kat Baituz Zahra...ha! tulah nama tempat saya attend Kelas Tahfiz! 

          Semakin langkah diatur..semakin kencang debaran yang dirasa! Sebab...ni perkara baru yang saya never faced before! Masuk2 je, tengok ramai budaWk2 Primary School.... first sight! ' Aku kowt yang paling tue! '....Tetibe ada sorang mak cik ni tegur, ' Bukan untuk sekolah rendah je ke dik? '...Dalam keadaan terpinga-pinga, ada 2 tanggapan...
1) cam kene halau..hu5! 2) itu hanya s0alan yg tulus dari jiwa...

       Rupa-rupanya, mak cik tu pon nak hantar anak die yang sekolah menengah lepas ustaz izinkan budak sekolah menengah join Kelas Tahfiz sekali. HA5! Sebenarnya ada jugak budak sekolah menengah yang lain, tapi saya eldest lorh! Diorang dalam Form1 ngan Form2.


What I've d0ne?!
      
         Now, nak crite cket..aktiviti yang kitorang dah buat sepenjang sebulan kitorang punye kelas kat Baituzzahra nih. Lama tuh...dari 20 November 2010 sampai 24 Disember 2010....
Cam tak terasa saat berlalu...cuti sekolah pun hampir sampai ke penghujungnya!


       Kelas kitorang bermula pada jam 9 pagi...pagi2 sampai je, kitorang akan same-same baca Surah-surah Juz Amma...Sampai surah2 tertentu yang akan dihafaz..kitorang sesame akan baca banyak kali...
         Bagi students sekolah menengah cam saye nieh ( aiseyh! ) bersama budak2 F2 ngan F1 yang lain, kitorang akan gathered kat satu site yang private cket nieh. Then, kitorang akn sesame baca page by page Surah Al-Baqarah day by day. Then, Ustaz yang ajar kitorang nih, akan bacakan dan fahamkan Tafsiran di sebalik ayat2 tersebut...


        Oh man! Alhamdulillah...banyak pengetahuan baru yang kitorang gain! Sambil tu, kitorang akan Tasmi' dengan Ustaz sebanyak mane yang kitorang hafal...Alhamdulillah, masa yang ada digunakan untuk menghafaz sebanyak yang saya upaya!


        Then, about pukul 11 pagi...kitorang akan makan sama2...dok kongsi2 bekalan dengan adik2 hu5! Kitorang teruskan masa dengan belajar BA dalam pukul 11.30. Lepas tu, 12.30 tengah hari, kitorang akan bergerak ke Surau Kampung Mogah...best surau tu! siap ade air-cond lagi! Dlu tu surau kayu je...sekarang dah renovate siap ngan kelengkapan yang memuaskan...
       Sementara dok tunggu waktu solat zohor, budak2 akan berzikir kuat2..zikir2 yang kitorang dah belajar... Sumenye dilakukan oleh budak2 sekolah rendah nih! Samalah dengan azan dan imam...WAH! cam bangge je jadik kakak budak2 nih! Hu5!


         Dlam pukul 1.30 tgh hari, kitorang akan balik...!he5!


BesT day Ever!!!!


         Seronok dapat pengalaman camnieh! Apa yang bestnye...dapat kenal ngan diorang, dapat spend holiday dengan sebaik-baik-baik-baiknye! Alhamdulillah, semuanya ketentuan Allah dan kita hanya mampu merancang dan berusaha!

         
         Apa2 pon, semoga ukhuwwah yang dah terjalin kat Baituz Zahra kekal selamanya! Dan adik2 Baituz Zahra sume moga menjadi Generasi Al-Quran yang cemerlang di dunia dan akhirat! Insya-Allah...Alaikum Najahan Bakhiron! :) Akak akan selalu ingat korang...huk5!



Salam Menyambut Tahun Baru!
Azam dan tekad Baru!
Bersama Menuju Wawasan...
Salam Sakinah Mahabbah :)


Sabtu, 25 Disember 2010

~Alhamdulillah...What a Relief!~


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum...salam ukhuwwah buat semua!

Sebenarnya, maudhu' post nie dah lama dah ditulis...tapi, isinya tak tertulis2
Alhamdulillah, hari nie ada peluang untuk mencoret s0mting!

HE5! Nak cerita pasal result PMR ni...
Alhamdulillah, saya berjaya dapat 9A...
Besides, tahun nie punya result, the best result!~pratus kseluruhan; 90.4%
Yang straight A's 132/146...
Subjek yang all students dapat A; Sejarah, B.Arab, Mathematics & KHB (both; boys+girls)
Congrates buat semua students F3; The Zenith!
SYABAS....


Boleh ke Aku Dapat?

        Itulah perasaan b4 dapat result! Ya Allah, masa jawab exam dah la tersangkut2...lebih kurang 4 subjek yang rasa macam; ' ish...ape yg aku jawab nieh!' Kawan2 plak lepas kluar dewan pereksa macam2 gelagat ade...Ada yg sampai nangis tersilap jawab...he5! Sebenarnye, saya pon ade salah jawab gak, tapi, Alhamdulillah...takde lah dok trauma sangat! Sebab paper seterusnya akan dilalui...so better kawal em0si! yeah!

        Pada saat orang lain dah habis exam, adelah...14 orang mujahid&mujahidah ni..kene gak jawab paper last; Bahasa Arab... bdak laki 2 orang; Mahmud + Tajud...Bdak pompuan 12 orang..ha5, 6 kali ganda bdak laki! iaitu; Pipah, Hani, Saya, Alina, Hanisah, Nadia, Athirah, Ima, Farizah, Fatimah, Jotti, dan Umi Nabila!....dah la 14 orang je dalam dewan, air-cond sume pasang...memang sejuk la! paper Arab 2 jam 30minit plak tuh!...Alhamdulillah, lepas je kitorg kluar dewan,...ustazah plak...semak ngan kitorang! FUH!


Terus Berd0a dan berTawakkal!

       So, tibalah masa bertawakkal dan terus berdoa kepada Allah! Bak kata kawan saya;
' dah2!kite berd0a dan bertawakkal je...jgn pikir sgt dah! '....Masa dan kesempatan yang ada digunakan dengan sebaiknya!...Lepas PMR banyak aktiviti...kekadang tuh...ajak kengkawan sume gi Surau...lgpon mase first2 habis PMR, tak de buat pape pon...Mulelah masing2 carik keje!

        School holiday plak!...Alhamdulillah, dimanfaatkan dengan sebaiknya...lagi2 parents hantar pergi Kelas Tahfiz; 9 am - 2 pm...Kdg2, stay kat Baituz Zahra ( tempat blaja tahfiz)...sampai pkol 5 pm! 

  Antara amalan murah rezeki yang boleh kita amalkan;
- Solat dhuha...(kenape? ---bacalah d0a lpas s0lat dhuha! meaningfull...)
- Surah Al-Waqiah ( b4 tido! @ lpas isyak! )

         Besides, berdoalah pada waktu2 yg mustajab!...seperti lepas Solat & lepas Baca Quran!
      
23 Disember 2010~~~
       
         Perasaan sangat2 berdebar...tapi, Alhamdulillah...diberi ketenangan! Sampailah due date! ~23 Disember 2010~...That morning, ikut ayah pergi office...bosan gak duduk kat c2..tapi ade WiFi..ha5! Laju punye intenet! Lepas ayah habis meeting, dalam pkol 11.30 pagi, pergi skolah! Sekolah dah penuh dah Hak5! Tapi, majlis blom mule lagi...Tak lame lepas tu..baru la, principal bagi speech umumkan peratus...sume!
       WAH! Juz 14 orang je tak straight A's...yang other 132..sume straight A's....Lepas speech, serbu cikgu...by class beratur ambik result! Ade yang menangis, ade yang menjerit sampai gegar dewan Titiwangsa tuh! Arab...FUH! sume A! congrets bdak Barab!...
        Then, ambek gambar sume....pastu, balik tg malim! Then, dalam pkol2, pergi Baituz Zahra...sebab ada kerja kne settle kan! Kat c2 sume bdak F2 ngan F1 yang skolah menengah..So, saya lah paling tu ngan sorang lagi kawan saya...Balik2 kat c2 je...bdak2 tuh dah tanya awal2 dah, mesej! Tup22..dapat gelaran Akak 9A..ha5! diam jelah...
~Alhamdulillah! What a relief...~
       
         Akhirnya! dapat juga saya menggenggam keputusan PMR 9A! Sangat gembira...FUH!... Ayah tetibe cakap, ' Angah, check dulu nama ngan IC!' Sah, itu aku..he5...
        So far, perasaan tak delah excited sangat...yang utama; rasa syukur tak terhingga! Alhamdulillah...
        
          Sekarang nieh, saya nak pikir kan pasal F4 ngan F5 nanti, lagi mencabar! SPM tuh, nyawa....Kena cuba dan buat sehabis baik, PMR hanyalah permulaan! Dan SPM pulak pintu kepada cabaran seterusnya! whuah! 

Alhamdulillah wa syukur lillah!
Syukron atas d0a semua,
Jazakallah Khoiron Kathiro!
:) 
 
       

Jumaat, 17 Disember 2010

---Apakah erti Pengorbanan Apabila Akhirnya...~


بسم الله الرحمن الرحيم

سلام أخوة و محبة في الله عليكم
الحمدلله وشكرلله على نعمته وهداية و مغفرة و رحمته
سبحن الله والحمدلله ولا اله الا هو


Alhamdulillah, sekali lagi hari ini...Allah kurniakan nikmat buat saya dan semua hamba-Nya!
Namun begitu, rasa macam...umur semakin meningkat namun amalan pula sebaliknya!


~Rugilah bagi insan yang setiap hari, tatkala umurnya semakin bertambah...
namun ilmu di dada tidak bertambah...
tiada bertambahlah dia di sisi Allah, selain bertambah JAUH!~


Sebenarnya, sekarang...apa yang dirasakan adalah gementar, nervous!
Fuh~itu jelah yang bisa terungkap!
Tanggal keramat semakin mendekati, dan bertambah gundahlah qolbi ini
....result PMR....
---tak lama lagi, result PMR nak kluar! Bismillahi Tawakkaltu A'lallah!---


InsyaAllah, post kali nie nak ceritakan pasal sabuah cerita Jepun...
( Rasanya, Jepun lah...klo tak pon, korea ke....he5!)
Tajuk cerita ni....One Litre of Tears...




Kalau nak cerita pasal filem2 anime ke..cerita korea ke...bukannya saya minat sangat pon
Biasalah...menjelajah, bila dah bosan...jumpa cerita best...melekat la ngan cerita tuh!
Masa first time tengok cerita ni, tak tengok sampai habis pon
Tapi, ada satu hari tu, kakak saya, pegi download whole episodes..
So, tengoklah cerita nieh sampai last episode die!


So far; komen about the st0ory...
~ Best! and Da Bomb!~


Sinopsis

          Kisah nie, sebenarnya...diapdaptasikan dari kisah sebenar kehidaupan seorang gadis yang bernama Ikeuchi Aya( dalam movie ) atau Kito Aya ( org sebenar )...Kito Aya telah menulis diari untuk mengingati setiap detik dalam hidupnya...Melalui diari yang ditulis, maka terhasillah kisah One Litre of Tears ini...



        
         Aya mempunyai sebuah keluarga yang sangat bahagia dan sederhana...Dia merupakan anak sulung dan mempunyai dua adik perempuan dan seorang adik lelaki. Ibunya merupakan seorang nutritionist dan ayahnya adalah penjual tauhu...mereka sekeluarga tinggal di rumah kedai...


        Aya; seorang gadis yang pandai dan aktif...Dia juga player Basketball di sekolahnya. Sebagai kakak sulung, dia sentiasa menunjukkan contoh yang terbaik untuk adik2 nya. Semasa berumur 15 tahun, dia telah disahkan menghidapi penyakit “Spinocerebellar Degeneration”. 

       Shioka, ibu Aya yang pada mulanya telah menyedari perkara pelik dalam kehidupan anaknya...Aya tidak boleh fokus pada sesuatu benda, gagal mengawal anggota badan sendiri...dan sebagainya! Perkara ini membawa Shioka menjalankan pemeriksaan ke atas Aya, dan SAH! Aya menghidapi "Spinocerebellar Degeneration".
       Shioka, naluri seorang ibu...mendorongnya berusaha dan terus berusaha, berjumpa pakar dan doktor2 yang mengkaji penyakit ini. Ini kerana, penyakit ini tiada penawarnya meskipun sudah lama dikaji oleh pakar2...Pada awalnya, Shioka enggan memberitahu Aya tentang penyakitnya walaupun doktor mendesak Shioka memberitahu Aya...
       Desakan doktor adalah kerana, pesakit tidak mempunyai masa yang lama untuk meneruskan kehidupan. Ditambah dengan penyakit Aya yang menular dengan pantas (Aya cepat hilang satu persatu keupayaannya;jalan, cakap, dll) Dengan rasa berat hati, Shioka memberitahu Aya dan keluarga mereka tentang penyakit Aya...


      
       Tidak disangka-sangka Aya telah terlebih dahulu mengetahui tentang penyakit yang dialaminya. Aya sangat sukar menerima kenyataan ini! Namun, semangatnya dan motivasi dirinya sendiri mendorong segala pengorbanan. Walaupun di akhirnya, dia tetap akan mati...segala apa yang ditulis dalam diarinya, menjadi pedoman buat semua hingga diadaptasi dalam sebuah filem!
        Sekalipun segala impian ditanam penyakitnya menghalang dia mencapai impian yang ingin dikecapi...Hikmahnya! Cubaan ini langsung tidak melemahkan semangatnya. Sebaliknya, kekurangannya mendorong dia turut sama membantu orang lain!


Ab0ut "Spinocerebellar Degeneration"

        Penyakit ini merupakan penyakit yang dialami pada spinal cord dan cerebellum yang merupakan bahagian utama urat saraf. Apabila bahagian saraf utama ini rosak, seluruh badan turut sama merosak. Perlahan-lahan, satu persatu anggota badan gagal berfungsi dan akhirnya, pesakit hanya akan mampu baring tanpa upaya melakukan apa2.

        Tanda-tanda penyakit;
- Tidak mampu mengawal gerakan badan
- Gagal fokus pada suatu benda

        As the result, the person who suffer this will;
- Difficulty in walking, writing, eating and almost in all daily activities

         Walaupun penyakit ini boleh dilambatkan kesannya ke atas pesakit, namun, pada akhirnya, pesakit tetap akan menemui kematian. Meskipun proses yang dialami pesakit perlahan, tetapi, setiap kehilangan keupayaan sangat mendatangkan kesengsaraan dan penderitaan.
           Dan, sehingga kini, penyakit “Spinocerebellar Degeneration” ini, masih belum ditemui penawarnya!

Ketabahan Aya!

Aya, yang mengalami penyakit Spinocerebellar Degenaration
          
         Aya telah menderita penyakit ini selama 10 tahun iaitu sehingga dia berumur 25 tahun.  Meskipun itu merpakan tempoh yang lama, namun, dia lebuh cepat kehilangan keupayaan berbanding pesakit2 sebelumnya. Berbagai derita yang telah ditelan sepanjang tempoh tersebut. Segalanya, dicatat dalam diarinya...Dalam tempoh menderita yang lebih panjang itu, tiada apa yang boleh membantunya melainkan sentiasa berfikiran positif dan terus menulis dan menulis sehingga dia sudah tidak mampu menulis lagi!


       Penyakit ini menyebabkan Aya hilang upaya untuk berjalan, makan, berkata-kata dan sebagainya...Dan pada mulanya, dia hilang upaya untuk berjalan...

Pada awalnya, kawan2 Aya ringan tulang membantu Aya...
merekalah yang membantu Aya menaiki tangga dan mengangkat kerusi roda Aya...
Sehinggalah satu tahap di mana, mereka berfikir bahawa
 Aya sangat menyusahkan mereka; kecuali Haruto & Kawan rapat Aya...

      Walaupun, mereka berfikiran begitu, namun, perasaan tersebut langsung tidak diluahkan sehinggalah suatu hari....Aya terdengar semua yang mereka katakan...Tanpa diduga, akhirnya Aya terpaksa pindah ke sekolah Orang Kurang Upaya...
      Di sana, Aya selalu menulis sajak...semua sajaknya memberi motivasi kepada semua orang yang membaca! Itulah pengorbanan Aya! 


        Selagi boleh menulis, Aya akan terus...dan tetap menulis dan menulis....! Keadaan dan segala kekurangan yang dialaminya langsung tidak menghalang.
          Dia sentiasa bersemangat dan berusaha sedaya upaya...dia tidak terlalu mengharapkan orang lain, kudrat yang dikandung digagahi untuk mencapai impian dan matlamat....meski akhirnya, tiada yang dapat dielakkan kerana pasti nyawa Aya akan diambil juga!
        Sepanjang kehidupan Aya, ramai orang yang dikenalinya....mereka semua ditutup dengan motivasi dan ketabahan Aya di sebalik ketidakupayaan Aya...Walaupun sudah tiada...semangat dan keazamannya tetap di samping semua! Buku itulah salah satu bukti. Kisah Aya ini, mengajar kita menghargai setiap detik dalam kehidupan...

“Just being alive is such a lovely and wonderful thing.”


Ibrah fr0om the Sto0rie

           Kadang2, tidak dinafikan...saya sangat respect semangat dan disiplin orang2 Jepun. Memang tip top la diorang ni...Pegangan mereka, apa yang mereka percaya...diorang pegang dengan kesungguhan. Hingga sekarang ni pon, adat beratus2 tahun dahulu masih segar dan tak lapuk dek kemodenan yang juga tidak mereka tinggalkan...

         
           - Kata2 yang dilontarkan dari lidah itu tajamnya melebihi pedang. Tidak bisa berkata2, pena yang dilontarkan...namun, bisanya masih sengat di hati! 


Tanpa kita sedari, perkara ini boleh kita aplikasikan dalam perjalanan
dakwah seorang khalifah! Bukan bertujuan menikam hati mad'u, 
tetapi...cukuplah dapat menyuntik satu titik kesedaran
Malah, apa yang ditulis dan dibaca itu kesannya lebih mendalam dan menusuk
apatah lagi lebih mudah untuk diingati!~insyaAllah~

       - Jadilah qudwah hasanah, iaitu contoh yang baik kepada orang disekeliling kita! Akhlak baik ini bukan sahaja berguna buat diri, malah juga untuk tatapan qurratu a'yun buat semua...
Hikmah qudwah hasanah sangat jelas, malah pada zaman Rasulullah SAW...
ramai kafir quraish tertarik kepada Islam melalui akhlak Baginda!
Akhlak sebegini boleh diumpamakan seperti bekas wangian
yang tersebar keharumannya kepada mereka yang
menikmati kewangiannya!

        - Every breath is memories...macam mana nak ingat memori? Sudah ditunjukkan oleh Aya, dengan kita menulis... bukan sahaja dpat mengamati setiap apa yang berlaku, tetapi, kita juga boleh menjadikan semalam satu motivasi dan pengajaran dan esok boleh menjanjikan satu lembaran yang baru.


Setiap apa yang dicatat medorong kita untuk mengingat
Itu juga boleh menjadi satu refleksi untuk tidak lagi mengulangi kesilapan smalam!
~Umat Islam harus cemerlang, hari ini mesti lbih baik dri smalam!~


Happy reading!
Moga peroleh iktibar!
Doakan kejayaan saya...
PMR, 9A...Insya-Allah!



Sabtu, 11 Disember 2010

~Harumnya Kalam-Mu, Ya Tuhan!~


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum...salam ukhuwwah dan mahabbah buat semua...


Dalam cuti sekolah ni dah habis baca 2 novel...

dah lama dah habis baca sebenarnya...

Sejak dah habis baca novel tu, rasa macam dah takde benda yang nak dibaca, rasa bosan jugak...itupun, Alhamdulillah..nasib baik parents saya hantar pergi Kelas Tahfiz setiap pagi...
so, takdelah tak terisi sangat cuti sekolah ni...

So, mulalah mencari-cari buku yang boleh dan menarik untuk dibaca...novel2 lain yang ada langsung tidak menyuntik semangat dan minat...
Kalau dah tak minat nak baca tuh, selak2 jelah buku2 tu..huhuhu..kesian buku!
Tetibe, terjumpa satu majalah nie...~WAH!~ itulah perkataan yang mula2 muncul!
Tak sangka majalah ni ada dalam rumah nie...!




Kisah Umar Memeluk Islam

         Suatu haru, Umar telah berbincang dengan ahli kabinet serta ketua-ketua puak Quraish tentang dakwah yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Umar kemudiannya menjadi sangat marah dan mendakwa bahawa Rasulullah SAW membawa perpecahan dalam kalangan masyarakat kafir Quraish. 
          Dek perasaan marah yang meluap-luap, Umar bangun daripada halaqah tersebut dan menuju ke rumah Al-Arqam bin Abi Al- Arqam dengan niat untuk membunuh Rasulullah SAW. Dalam perjalanannya, Umar Al-Khattab bertembung dengan seorang lelaki Bani Zuhrah...berlakulah hiwar baina huma....

Lelaki: Ke mana engkau hendak pergi wahai Umar? Aku lihat engkau 
begitu marah sekali!
Umar: Aku hendak pergi membunuh Muhammad!
Lelaki: Bagaimana kamu hendak membunuh Muhammad, sedangkan adikmu, Fatimah dan suaminya, Sa'id pun sudah mengikuti agama Muhammad?
Umar: Betulkah kata-katamu itu?
Lelaki: Betul dan aku tidak berbohong!
Umar: Kalau benar mereka mengikuti agama Muhammad, aku akan bunuh mereka dengan cara yang kejam!

Perjuangan mujahid menuju syahid!

        Umar beralih arah ke rumah adiknya, Fatimah dengan perasaan yang sangat marah. Dia bertekad membunuh Fatimah dan suaminya dahulu jika benarlah kata2 lelaki itu.
       Usai sampai di Bait Fatimah, dia mendapati pintu rumah terkuak sedikit dan dia terus meluru masuk...Tetiba, dia terdengar gemersik suara membacakan ayat2 yang langsung tidak difahaminya.
        Padahal, itu adalah bacaan Khabbab yang sedang mengajar Fatimah serta Sa'id mengaji. Khabbab yang tersedar kehadiran Umar terus bersembunyi. Umar pula menemui Fatimah dan Sa'id lalu bertanya, "Apakah ayat yang aku dengar tadi?"



         Fatimah mengambil lembaran Al-Quran dan menyatakan kepada Umar bahawa tiada apa yang didengarinya sebentar tadi. "Aku mendengar bahawa kamu telah mengikut agama Muhammad!" bentak Umar. Lalu Umar menampar Sa'id sekuat hati sehingga mengalir darah dari muka Sa'id. Fatimah yang ingin mempertahankan suaminya turut ditampar Umar.

          Peristiwa itu telah menguji keimanan mereka, lantas Sa'id bingkas bangun dan mereka bertegas, "Ya, kami telah memeluk Islam dan kami juga telah beriman kepada Allah dan rasul-Nya. Oleh itu, buatlah apa sahaja yang kamu suka terhadap kami!" Mereka menyatakan penegasan tersebut tanda keimanan tanpa sebarang rasa takut dan ragu. Perbuatan mereka memberi kesan di hati Umar.
         Lalu berkata Umar kepada Fatimah," Berikan kepadaku helaian yang aku dengar tadi yang dibawa oleh Muhammad itu." katanya dengan sedikit lembut. Fatimah membalas, "Aku bimbang sekiranya kau melakukan sesuatu yang tidak baik." Jawab Umar," Aku takkan melakukan sesuatu yang tidak baik."

         Dengan kepercayaan kepada abangnya, Fatimah lalu menyerahkan lembaran Al-Quran setelah meminta Umar untuk mandi dan membersihkan diri terlebih dahulu. Umar membaca ayat-ayat dari Surah TaHa; (ayat 1-5)

"Taa Haa. 
Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. 
Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang yang takut melanggar perintah tuhan. 
(Al-Quran) diturunkan daripada (Tuhan) yang menciptakan bumu dan langit yang tinggi.
Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy."

    Usai membaca, terpegun Umar dengan betapa cantik dan mulianya Kalam Allah itu. Mendengar kata-kata Umar, Khabbab keluar dari tempat persembunyiannya dan mengucapkan tahniah kepada Umar. Khabbab lantas memberitahu kepada Umar bahawa Rasulullah SAW pernah berdoa memohon kepada Allah agar dibuka pintu hidayah pada salah seorang daripada dua orang Umar.



      Maka bertambah tertariklah Umar dengan Islam dan dia meminta agar Khabbab berjumpa Rasulullah SAW dan menyatakan keislamannya.
        
Ibrah from the sto0ry...

       - Kalamullah boleh melembutkan hati serta mententeramkan jiwa kerana dengan membacanya, kita mengingati Allah

Walaupun pada asalnya Umar ingin membunuh Rasulullah, hatinya yang keras dan marah ketika itu terus terpikat dengan bacaan Al-Quran dan menarik Umar memeluk Islam!

- Istiqamah dalam membaca Al-Quran dan beramal dengan isi kandungannya umpama sebuah bekas minyak wangi yang dipenuhi kasturi dan baunya dihidu di setiap tempat.

Sabda Nabi SAW, Riwayat al-Tirmizi yang bermaksud;
" Belajarlah Al-Quran serta bacalah kerana perumpamaan Al-Quran bagi orang yang mahu belajar, membaca dan melaksanakannya adalah seperti satu bekas yang dipenuhi dengan wangian kasturi yang baunya menyebar pada setiap tempat. Dan perumpamaan orang yang mahu mempelajarinya dan ia lupa (mengamalkannya), maka di hatinya seperti ada satu bekas wangian kasturi yang masih tertutup."

- Kita hendaklah sentiasa berani dalam menegakkan agama dan pendirian, yakin dan percaya...

Fatimah dan Sa'id tidak gentar dan bertegas dalam
 menegakkan agama mereka walaupun Umar, 
abang Fatimah merupakan seorang pemimpin Quraish yang 
sangat bengis dan berkuasa!
        

Perkongsian buat semua,
Selamat membaca,
Jangan sampai sakit mata,
Happy reading! InsyaAllah!


Rabu, 8 Disember 2010

---A Better Tomorrow---


بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum....Alhamdulillah, dah masuk 1432 Hijriah
Harapnya, tidak terlambat lah saya nak mengucapkan Selamat Tahun Baru Islam...

Kalau tahun dah berhijrah..jadi kita nie bagaimana pula ye?
Insya-Allah..bersama-samalah kita memasang tekad bagi menjadi yang terbaik...

          Pernahkah kita tertanya-tanya..." Sebenarnya, kita ni nak hidup cam mane ek? "
 Tanpa kita sedari, persoalah sebegini akan timbul kerana;
  • Kurang penghayatan dalam hidup ( hidup tak de pengisian )
  • Tiada matlamat yang ingin dicapai ( didn't set ur goal!)
  • Bosan melalui hidup ( didn't do anything new )
         Mungkin ada banyak lagi asbab yang boleh disenaraikan...tapi, saya rasa ini adalah sebab2 utama..insyaAllah! 
 
Kurang Penghayatan Dalam Hidup
 
           Bagaimana yang dikatakan kurang penghayatan dalam hidup? Iaitu apabila kadang2 kita rasa macam..."I can't feel my self"...."It's better died instead leave in this world".....
Kenapa kita cakap macam nie? Padahal bukankah masa di dunia ini hendaklah dimanfaatkan semaksimum yang boleh untuk menyediakan bekalan bagi kehidupan yang abadi...di akhirat kelak...
           Berkata tentang persediaan di dunia...jika kita singkap semula, sepatutnya persediaan bagi yang abadi itu hendaklah lebih lengkap dan padat jika dibandingkan dengan persediaan bagi kehidupan yang sementara...
 
~Beribadahlah seperti kamu akan mati esok hari 
dan beramallah seperti kamu akan hidup selamanya di dunia ini~
 
       Kata-kata hikmah di atas boleh dijadikan pegangan bagi mereka yang masih lagi terkapai-kapai...insyaAllah! 
 
        Tahukah anda...statistik pernah menyatakan bahawa...orang bukan Islam lebih tinggi bilangan yang membunuh diri jika dibandingkan dengan orang Islam...Jadi, Bersyukurlah! Sungguh murni dan teratur perjalanan hidup yang telah disediakan Allah! Percayalah, pintu taubat Allah sentiasa terbuka buat hamba-Nya...Kelak jika anda bertemu hidayah dan dianugerahkan untuk memilikinya...janganlah berpaling dari jalan yang sedang anda lalui...
 
SOLUSI;
  1. Jika merasakan hati kosong, carilah kebaikan untuk memenuhi hatimu!Kelak sekiranya sekali kejahatan dilakukan...hendak kembali sangatlah payah. Malahan, walaupun keseronokan melakukan kejahatan akan hilang, namun, dosanya akan kekal! Jagalah hatimu...Bersihkan dan sentiasa memotivasikan dirimu!
~ di dalam badan manusia ada satu daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruh anggotanya, jika buruk daging itu maka buruklah seluruh anggotanya...
dan ketahuilah bahawa daging itu adalah hati!~


      2.    Belajarlah untuk menghayati segala apa yang diciptakan! Sentiasa berfikir kerana itu akan membantu kita untuk berzikir serta memahami hikmah di sebalik terciptanya sesuatu!
 
Tiada Matlamat Untuk Dicapai
 
          Hidup sentiasa ada perkara yang patut dicapai...Ada dua tetapan...1) Misi, 2) Visi
Misi adalah satu rangkaan jangka pendek yang mahu dicapai dan Visi pula sesuatu yang sangat besar matlamtnya dan lebih banyak usaha yang diperlukan untuk mencapainya...
 
         Melihat seorang tokoh Islam yang tidak asing lagi, Sultan Muhammad Al-Fateh...
Setiap pagi, dia sentiasa menanamkan tekad dan berazam untuk mencapai Visi dalam hidupnya..iaitu membebaskan Kota Constantinople! Lihatlah! Itulah matlamat yang digariskan...Maka setiap malam sepanjang dua tahun, beliau mengkaji pelan kota tersebut dan mengenal pasti kelemahannya...Akhirnya, tercapailah kejayaan yang sangat gemilang!
 
         Itulah yang dikatakan matlamat. Kadang-kala matlamat boleh jadi sesuatu yang dipandang mustahil sedangkan tidak apa yang menghalangnya melainkan diri kita sendiri...Janganlah meletakkan matlamat yang terlalu rendah sebaliknya, percayakan diri anda! Berusahalah untuk mencapainya...FIKIRKAN! ~kalau dia bisa mengapa aku tidak?~
SEDIH...apabila masyarakat Islam terus kecundang tanpa melihat matlamat yg sepatutnya kita capai! Jannatul A'la! Syurga..tempat nikmat yang abadi...itulah matlamat sebenar!
Tanpa disedari, dalam kita berusaha mengejar amalan bagi memenuhi matlamat hakiki...kenikmatan dunia dapat digondol bersama...
~ketahuilah bahawa, Islam itu adalah kontemporari...tidak pernah sesiapa yg bersama 
Islam ketinggalan melainkan bisikan pincang dari mereka yang tidak mengamalkan!~
---ISLAM IS A WAY OF LIFE---
SOLUSI;
  1. Tetapkanlah matlamatmu...ingatlah masa tidak pernah memandang kita! Tetapkan sekarang...dan setiap hari. Kemudian, berusahalah untuk mencapainya!
  2. Dunia hanyalah persinggahan dan merupakan syurga bagi Kafirun dan Penjara bagi Mukminun!
 
Bosan Melalui Hidup!
 
          Pada pendapat saya, dunia sekarang adalah seperti sesuatu yang tidak meletakkan diri pada tempatnya...Contohnya, sikap berani yang tidak digunakan untuk kebaikan sejagat yang akhirnya memakan diri sendiri...

         Kadang2 rasa marah dan menyampah! Pada diri sendiri terutamanya! Kenapa sikap2 positif tidak digunakan untuk membangunkan diri...??? 
        Tak suka jugak kalau ada orang yang kata bosan padahal dia langsung tidak menghargai usaha orang lain...

~Ingatlah hidup ini umpama roda..tak mustahil apa yang anda pernah lakukan
akan terkena batang hidung anda suatu hari nanti~
       Bila difikirkan semula, tiada makna bosan dalam hidup...kerana diri ini dirasakan seperti tidak pernah cukup untuk sentiasa memiliki...Bukan sahaja dari segi zahir malahan juga batin...Setiap perkara yang datang hendaklah dianggap sebagai cabaran dan pengalaman mematangkan kehidupan! Jangan sesekali lari! Jika kita lari, kita yang rugi kerana tiada kesempatan untuk merasai..

       Setiap saat dan detik digunakan sebaiknya untuk mengkaji dan berfikir! Zikrullah! Itulah yang utama...dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang dan ketenangan itu adalah sebenarnya perasaan yang akan memenuhi hati dan menhindarkan perasaan bosan! 
~---try it if u don't believe it---~
 
Akhirul kalam, sebagai seorang mukmin..cara hidup yang paling diredhai dan the best ialah..sentiasa menjadikan hari ini merupakan hari yang lebih baik dari semalam dan esok lebih baik daripada hari ini...berusahalah ke arah kebaikan!
 
Semoga Tahun Baru Hijrah kali ini dan akan datang sentiasa menjanjikan keberkatan daripada-Nya dan kita sentiasa berusaha memperbaiki diri!  

---lagu dari kumpulan unique-menuju wawasan---
(lagu yang sangat best dan penuh dengan motivasi hidup)
 
CLICK HERE

Salam Tahun Baru...
1432 Hijriah!