Jumaat, 15 Julai 2016

Tadabbur itu Menghidupkan

Assalamualaikum wbt :)

Wallahu'alam masih ada ke yg membaca, asiff sebab lama x menulis, yg penting masih ada yg nak memberi :) InsyaAllah

Banyak yg berlaku semalam dalam fikiran saya...

Semalam hari jumaat, saya tgok TV al-hijrah, ada rakaman khutbah jumaat and solat jumaat dri masjid SZA, putrajaya... Subhanallah ramai sgt ummat Islam, masjid tu hampir penuh... Sume khusyu' memdengar, tgok muka sorang sorang mesti stiap org ada different thought dgn isi khutbah tu... Sgt menarik :)
Tiba2 saya rasa best nya laki2 stiap minggu ada one special moment Allah sediakan utk mereka btol2 berkumpul atas namaNya and itu syariat, kalau langgar bleh jatuh murtad, Na'uzubillah min zalik... Bila tgok nampak semua org bleh berubah menjadi Muslim yg hebat dan negara kita bleh jadi negara Muslim... Allahh~~~ Ini tiupan smgt utk terus berbuat :)

Once solat jumaat dimulakan... Khotib tadi jadi imam, wahh tak gasping ke dia ni : D hehe, dan ayat yg dipilih sgt2 correlated ngan pengisian khutbah, surah al-baqarah page 7 InsyaAllah xsilap saya. Pengisian khutbah tentang masyarakat hidup dalam perpaduan, negara aman mcm tu... Dan page 7 ni mmg Allah bgtau serba satu larangan and panduan yg patut kita ikut... Subhanallah, seandainya hati kita hidup dengan Al-quran pasti berdetak dengan frequency yg sama dgn Apa yg Allah nak bgtau dalam ayat ni and thru isi2 khutbah tu... Indah sungguh bahasa syurga ni, halus sgt masuk dalam hati...jgn lupa utk haraki :)

Ramai org yg berfikir guna otak, tp xramai yg connect kan ke hati... Allah suruh kita tadabbur, sebab mmg banyak yg kita akan dapat by tadabbur, and in fact all those sometimes are more Islam than us and in fact all those are makhluq Allah jugak :)

Selamat buat wiring dri otak ke hati trus ke illahi, sebab hanya Allah yg bleh hidup kan wire tu :)