Khamis, 11 September 2014

Baru ;)


 
بسم الله الرحمن الرحيم
 
 
Assalamualaikum wbt~~~
 
Kaifa Haluukum Jamiian =) InsyaAllah bikhoir tamman wa daaiman =D
 
Alhamdulillah atas nikmat dan rahmat Allah kita dapat merasai segala yang berada di sekeliling kita. Cuba lihat dan perhati segala yang ada di sebelah kita, depan kita, belakang kita, atas kita... dan jangan lupa untuk melihat jauh ke dalam diri dan hati kita, nikmat iman dan Islam insyaAllah
 
Sahabat yang dikasihi sekalian, semua itu tanpa kurang sedikit pun... adalah nikmat Allah yang sangat besar =) Alhamdulillah ya Allah~~~
 
 
Sahabat yang ana doakan sentiasa dalam rahmat Allah,
Alhamdulillah, puji dan syukur hanya kepada Allah... sekarang Alhamdulillah ana sudah berada di Universitas Padjadjaran, Indonesua... meneruskan pengajian dalam bidang kedokteran =)
Mohon doa kalian yaa, supaya ana sentiasa kuat dan tekun untuk mencapai matlamat menjadi Doktor buat Ummah <3 font="">
 
Subhanallah sudah lama ana tidak menulis di blog tercintan cintun nii
Dan seriously ana katakan bahawa There's a lost puzzle piece in my mind kalau ana membiarkan blog ana lama berhabukkkzz, hehe
InsyaAllah, mesti kena istiqomah, mesti kene share yang baik2 untuk semua =)
 
Zaman Menunggu Result UPU ~~~
 
Alhamdulillah selepas episod perjuangan di PASUM, pusat tarbiyyah, menjadi to be continued... ana bercuti, spent time di rumah, home sweet home... Bersama keluarga jannah <3 alhamdulillah="" font="">
 
Sungguh, tidak dinafikan betapa masa lapang dan kesihatan tubuh badan itu adalah ujian especially bgi diri kita yang muda ni... Yup, dalam kesenangan itu pasti ada track and trick nya~~ Jadi insyaAllah kita pun mesti bijak yee =) Gunakan masa dengan perkara bermanfaat.
 
What I'm doing is, berusaha memperbaiki diri, hubungan dengan Allah dan hubungan sesama manusia... It's easier to say than to be done... But changes and change is a long journey, keep struggling on it, insyaAllah...
 
Alhamdulillah, ana dapat tawaran interview Medic UKM... dan kisahnya, sungguh ana rasa sangat disappointed and keciwa dengan diri ana... Based on interview tu, ana rasa macam ad malam (prognosis for untreatable patient) Ana rasa macam tiada lagi peluang dan tiada sesiapa nak ambil ana sebagai Mahasiswa =(((
 
Subhanallah, ayah dan ibu pesan pada ana, " Angah kena terus berdoa dan tawakal, yakin dan percaya sebab angah dah buat yang terbaik..." Subhanallah, sekali lagi diuji dengan keyakinan bahawa Allah itu Maha Adil dan tahu yang terbaik buat hamba-Nya...Alhamdulillah~~
 
Kemudian, ana bulatkan tekad...bukan doctor ke medic ke yang patut kita kejar, tapi how then you will serve your Ummah and society?? What will you do for the sake of mardhotillah??
Think about it and as me myself I at last come to faith for Allah =) insyaAllah =))
 
New Story Begin =)
 
Sahabat-sahabat semoga sentiasa dalam redha-Nya,
New episode suddenly start bila ana dapat tawaran untuk program perubatan UKM-UNPAD, twinning programme...Alhamdulillah~ Subhanallah, another opportunity comes... Dan Alhamdulillah, dengan izin-Nya ana dapat tawaran ni =)
 
Tapi, sebelum result UPU keluar, ana perlu beri kepastian sama ada nak accept or not. Ayah ngan ibu serahkan kepada ana...Ana pula, bab bab decision-making yang camni, hmmm... Alhamdulillah, Allah bulatkan hati dan tekad ana untuk terima tawaran ni =D
 
Teringat kata-kata seorang sahabat, "Kalau Allah nak bagi, tak yah nak kira flat ke tak..."
 
It's hard to purify and set your intention... And this intention must be the best booster and motivation for you! Must! And for that, sincerely, till now, I really2 haven't found any reason other than Allah, family and ummah <3 font="">
 
Subhanallah, studying as a medical student sangat2 lama...dan untuk itu we need a very strong answer for WHY... WHY U WANT TO BECOME A DOCTOR??
 
Jazakallah khoiron kathiro...
 
NOW I'M HERE =D
 
Sahabat-sahabat yang dikasihi Allah SWT,
* subhanallah walau jauh rasa dekat...cehhh =D
 
Sekarang sudah sebulan ana di bumi HAMKA ni...Alhamdulillah~
Subhanallah, banyak perkara yang ana pelajari dan banyak juga yang ana perlu perbaiki. Perjalanan, another new episode in my life sudah bermula...
 
Mohon doanya yaa,
atas segala kebaikan dan dijauhkan dari segala keburukan
semoga terus semangat di medan juang ilmu
agar isitqomah menjaga amal dan iman
dan menjadi doctor yang bermanfaat buat agama dan ummah...
 
***masih belum tertonjol Indonesian accent~~
    sangat merindui Hometown Malaysia & family jannah
 
Semoga Allah Redha,
Salam Bumi Jatinangor <3 font="">