Sabtu, 19 Jun 2010

Muhasabah cinta- Mencari Yang Maha Satu('',)


~With the name of Allah..I begin...~


InsyaAllah...kali ni saye teringin sangat nak share....
(sharing is caring)
satu lagu yang sangat menarik bagi saya..:)
Insya Allah...

*Maudhu'nye; Mencari Yang Maha Satu*
*Munsyid-nye; UNIC*


Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakkan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati

(Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju)

Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi

Seandainya ada yang memberi ruang
Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi

(Kau yang Maha Satu)

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan di setiap persoalan ini
Ku akui kesalahan dibuat segalanya
Gelap jadinya ku terima seadanya

(rap)
Ku cari terus ke situ
Itulah lampu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU

Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi

(Kau Yang Maha Satu)

Agar tidak tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Memohon ampun dariMu

Tak seharusnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membunuhkan jiwaku
Kini ku mengakui keagunganMu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini

U.N.I.C.C.A.T

(rap)

Tak semua lahir sempurna
Tak semua lurus jalannya
Bermulalah cerita dah dijadikan cerita
Dengan izin Yang Maha Esa
Wujud aku cita dan cinta
Segala yang ada bermula dari Yang Maha Esa
Aku akui ada langkah serongku
Taklah hasratku setajam itu
Yang amat ku risau
Lidah hujan dibanjiri finah melilau-lilau
Tuhan lindungilah dia
Dari kata jahatnya itu
Doa-doa dipohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa laluanku ke sana
Dewasakan pemikiranku yang tak semegah mana
Salah silapku berkarya
Tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu (4x)

~Begitulah lagunye~

Bagi saye....
Saye tertarik dengan lagu ni kerana;
  1. Lagunye tak slow sangat....happy hati denga
  2. Vedio clip yg santai tapi..menarik dan cool
  3. Seni kata yang unik..bagaikan isi hati yg lme saye cari-cari
  4. Boleh dijadikan Aspirasi untuk Mujahidah dan Mujahadah
  5. Membantu mencari apa sebenarnye yg kite hilang 
~InsyaAllah...itu sahaja yg ingin di'sharing'~


















* Sebenarnye, dua gambar kat atas ni, sangat bermakna bagi saya....
Ayat-ayat dalam gambar ni...seakan-akan mengerti hati saya...:)*

~Conclusion-nye~
  • Bagi sesape yg hatinye masih tercari-cari, rujuklah kepada Illahi

  • Jangan mudah berpatah semula lepas anda kecewa...sebenanye anda yg tak mau mencari penyelesaiannya....dan apabila kita rase kita tlh berusaha, maka kita bertawakallah kepada Allah dan Sesunggunya Allah menyukai orang yang bertawakkal kepada-Nya
  • Jangan terlalu terkejar-kejar mencari ilmu, tetapi, meskipun ape yg kite ade ni sedikit, cubelah untuk buat dua perkara iaitu;
  1. Amalkan
  2. Istiqomahkan amalan
  •  Cara nak amalkan sesuatu perkara
  1. Mulakan dengan bende yang kecil
  2. Mulakan dari sekarang
  3. Ikhlas kan diri dan bertawakal kepada Allah :)
 *Ok...stakat ini saje...*
Semoge perkongsian ni mendatangkan kebaikan wat sume...Insya Allah
Doakan kejayaan saya...
Dalam PMR khususnya dan di dunia dan akhirat umumnya...

Jumaat, 18 Jun 2010

Cerita Pokok Epal...(",)

Suatu masa dahulu, terdapat sebatang pokok epal yang amat besar. Seorang kanak-kanak lelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pokok epal itu setiap hari. Dia memanjat, memakan buah, serta bermain bersama pokok epal itu sepuas-puasnya. Adakalanya dia terlelap dan berehat di perdu pokok epal itu. Pokok epal itu sangat menyayangi budak itu kerana dia selalu bermain dengannya.

Masa berlalu dan kini....

Budak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja. Dia tidk lagi menghabiskan masanya bermain bersama pokok epal itu. Suatu hari, dia datang kepada pokok epal itu dengan wajah yang sedih. " marilah bermain denganku" ajak pokok epal itu." Aku bukan budak lagi, aku tidak suka bermain dengan kau"jawab budak remaja itu."Tapi, aku mahu membeli permainan. Aku perlukan wang. " tambah budak remaja itu.
Lalu pokok epal itu berkata," Kalau begitu, petiklah epal-epal ku dan jualkannya untuk mendapatkan wang." Budak remaja itu dengan gembira memetik epal itu dan pergi dari situ. Selepas itu, dia sudah tidak lagi kembali.

Masa terus berlalu...

Budak remaja itu telah dewasa. Suatu hari, dia kembali ke pokok epal itu. Pokok epal itu gembira. "marilah bermain denganku" ajak pokok epal itu. " Aku sudah tiada masa untuk bermain. Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang. dan aku ingin membina rumah untuk keluargaku." balas orang dewasa itu." Maafkan aku, aku tiada rumah. Tetapi, kau boleh memotong dahan-dahan ku yang besar ini dan kau buatlah rumah" kata pokok epal itu.
Lalu orang dewasa itu pun memotong semua dahan pokok epal itu. Pokok epal itu tumpang gembira kemudian pokok epal itu berasa sedih kerana dia tidak kembali lagi.


 

Kemudian....

Pada suatu hari yang panas, budak remaja yang telah dewasa itu datang ke pokok epal itu. Sekali lagi pokok epal itu mengajak lelaki itu bermain bersamanya. Malangnya, lelaki itu telah menolak. Katanya, dia ingin belayar dan dia perlukan kapal layar. Kata pokok epal itu, " Kau boleh memotong batang ku ini untuk membuat kapal layar mu" Lelaki itu sangat gembira, dia menebang pokok itu dan pergi dari situ.







 
Hari bertambah..masa terus bergerak...

Suatu hari, datang seorang tua yang telah 
dimamah usia ke pokok epal itu. Dia adalah budak lelaki yang dahulu selalu bermain dengan pokok epal itu. Pokok epal itu berkata,"Maafkan aku, aku sudah tiada apa-apa lagi untukmu. Sudah aku berikan kepadamu buahku, dahanku, batangku. Kini aku hanya tinggal tunggul dengan akar yang hampir mati."."Aku tidak mahu semua itu, sekarang aku sudah tua, aku tiada gigi untuk makan epalmu, aku tiada upaya untuk memotong dahanmu dan menebangmu. Aku juga tidak mampu belayar lagi. aku cuma mahu berehat." balas lelaki tua itu." Kalau begitu, sandarlah di tunggulku ini" 
Lalu lelaki itu pun bersandar di perdu pokok itu. Mereka berdua menangis kegembiraan.




Sebenarnya, pokok epal yang dimaksudkan ialah ibu bapa kita. Mereka tetap ingin membantu kita dan melakukan apa saja asalkan kita bahagia. Anda mungkin berfikir lelaki itu kijam dan tidak berhati perut. Tetapi, fikirlah itulah hakihat kebanyakan anak-anak masa kini melayan ibu bapa mereka. Hargailah jasa ibu bapa kepada kita.

Isnin, 14 Jun 2010

Ada nama ALLAH di Kasut Cr0cs anda?

 Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh..:)

Alhamdulillah, segala puji-pujian bagi Yang Maha Esa
Kerana dengan berkat hidayah-Nya 
kepada hamba kerdil yang hanya menumpang ini
masih dapat saya menikmati nikmat-nikmat kurniaan-Nya
yang tidak terhingga....
All Praises To Allah..(>_~)
Insya-Allah, kali ini, 
saya ade sedikit perkongsian ilmu bersama visitors2 yg sudi menziarahi....
Same2 lah kite menghayatinye....hehehe
Semoga sentiasa diizinkan ALLAH..
Insya-Allah...


CROCS....
Salah satu jenama kasut yang tidak asing lagi 
dalam kalangan masyarakat dunia....
Memang tidak dinafikan,
asal crocs yang bergetah atau elastik ini, dari buaye??
( ye ke..ntah la..sebab ade gamba buaye kan kat tpk ksut tuh...kwuang2..)


Sekarang...
bagaikan anjakan paradigma
dalam tahap yang ekstravaganza...
ditunjukkan melalui kuantiti 
insan yang menggunakan kasut CROCS ini....

ade yg pakai mase jalan2, 

ade yg pakai mase pegi sukan
malah, ade gak yang pakai mase nak masok tandas....

Namun begitu....,
Tanpa kite sedari
(sedar ke tak nih..ha?!..ke wat2 tak tau...ceh...)
sebenanye...cop yang bergambar buaya kat tapak kasut CROCS tu
membentuk kalimah ALLAH....



mungkin ade segelintir yang pernah mendengar 
tapi, sebab tak nampak kalimah ALLAH...
so..it's ok, let it go...
So, insya-Allah..
gambar yang akan disertakan 
akan lebih menjelaskan situasi yang anda alami....
JOM..kite tengok gamba below....



Mungkin....ada golongan yang mempertikaikan
 " Tak nampak pon..."
Mungkin, kita tak nampak atau terlepas pandang
tetapi, yang nyata di sini....
langkah pencegahan dan pembanterasan perlu diambil
kerana sesungguhnya mencegah lebih baik..:)

Eventhough....
ade dua jenis CROCS....
iaitu..yang tiruan dan yang asli.....
dan yang asli biasenye lebih mahalla.....

Kata salah seorang kawan saya....
die telah meng'observe' dan 
'result' showed that...
CROCS tiruan kalimah ALLAH tak nampak sangat
rather than CROCS asli....
(maybe org yg wat CROCS tiruan tu..tak tau psal ade
kalimah ALLAH ni)

Walo bagaimanopown....
mahupun nampak atau tidak jelas...
setiap yang memakai haruslah
mengambil inisiatif kendiri....

Langkah2 yg bleh diambil
antaranya;
i) nak buang ..mestilah sayang..dala mahal,  cantik plak tu....so
ade yang boleh,
gores simbol buaye tu sampai tak nampak...
bleh gune gunting ooo bende yg tajam
( insya-Allah.....sebab itu la yg bdak skola saye buat )


In my heart, I'm deeply hope that...
anyone that had read this entry
please tell it to ur fwenz.....
As we can think now....
how evil the one who created this product
instead to make everybody step on the name of ALLAH

 والعصر
ان الاءنسن لفى خسر
الا الذين ءامنوا وعملوا الصلحت وتواصوا بالحق وتواصوا بالصبر

Demi masa...
Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian....
Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh dan nasihat-menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasinat-menasihati supaya menepati kebenaran.... 
So..next time
be carefull or beware with those products or brand
or..if u feel 'was-was' or 'ragu-ragu'
the best way is
don't buy such things like that...

Insya-Allah...that's all from me right now....
Jazakallah Khoiron Kathiron....

Barakallah Lakum....
Ukhwah fillah abadan abada
Uhibbukum fillah....
~ LET'S OPEN OUR EYES~

Open Your Eyes

Look around yourself,
Can’t you see this wonder
Spread in front of you
The cloud is floating by
The sky is clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start questioning ourselves
Isn't this proof enough for us ?
Or are we so blind
To push it all aside
No, we just have to

Chorus:
Open our eyes our hearts our minds
If we just look prior we see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way ( Allah )
Guide us every single day ( Allah )
Keep us close to You
Until the end of time

Look inside yourself
Such perfect order
Hiding in your cells
Running in your veins
What about anger, love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand ?
So are they really there ?

Let’s start questioning ourselves
Isn't this proof enough for us ?
Or are we so blind
To push it all aside
No, we just have to

Chorus:
Open our eyes our hearts our minds
If we just look prior we see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way ( Allah )
Guide us every single day ( Allah )
Keep us close to You
Until the end of time

When our babies born
So helpless and weak
And you’re watching it growing
So why deny what’s in front of your eyes
The biggest miracle of life
We just have to

Chorus:
Open our eyes our hearts our minds
If we just look prior we see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way ( Allah )
Guide us every single day ( Allah )
Keep us close to You
Until the end of time

Chorus:
Open our eyes our hearts our minds
If we just look prior we see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way ( Allah )
Guide us every single day ( Allah )
Keep us close to You
Until the end of time

Allah you created everything, we belong to you
Ya Rabb we raise our hands forever we thank you

 الحمدلله
 ~ Penekanan untuk ayat yang di'BOLD kan dalam lagu ~

Khamis, 10 Jun 2010

???....Permata Yang Dicari


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani

BOSAN...!!!!!
itu sahaja yang dapat aku ungkapkan tentang perasaanku kala malam ini...
Sejak dari tadi aku meng'surf' internet...

Tatkala menggunakan broadband...
sudah tentu yang aku harapkan...
hanyalah warna hijau terang dari broadband itu
yang menunjukkan bahawa line tengah laju ni..he5...

Agaknya....
apelah yang aku buat malam2 ni 'surf' internet
nak kate jarang on9....
( bajet gler we, dah la stiap malam on9....>_< )
oleh itu....
tidak lain tidak bukan 
aku me'make up' blog aku...

Agaknya.....
camne aku 'make up' blog aku ek???
aku pergi blog orang lain, aku tengok ape yg menarik
lepas tu, aku bukak website tu...
then, aku 'make up' la blog aku..ha5
buat apelah aku wat camni???

Tanpa aku sedari....
apakah sebenanye matlamat ....
Ape tujuan sebenar...aku wat blog...

Adakah kerana aku nak bagi orang tengok...???
seraya memuji....
" Wah, ma ajmala 'blog'tuka!!!!"
Lepas tu, mula la
kembang kempis....
mule la aku tambah sana....
tambah sini....
biar nampak lagi cantik....

Tanpa disedari....aku telah hanyut 
dibuai keasyikan alam maya...
ciptaan manusia yang slalu terleka ini atau sengaja ingin melekakan???
( wat evelah, janji, aku dah hanyut dah )
Sejam yang berlalu....seakan-akan 10 minit jer...
ape lagi, mestila tak puaskan....
lagi la aku terjah sana..terjah sini

atau....
Adakah aku ingin berkongsi ilmiyah dengan saudara seIslamku???

Bile aku muhasabah balek....
Ape tujuan aku sebenanye???
Mestilah yang positif...
nak kongsi ilmiyah...

Tapi, sayangnye....
ape je lah yang aku dah kongsi dalam blog aku ni???
dapatke menarik minat pembaca???
untuk lebih mendalami ilmiyah itu sendiri???

NOTHING...!!!!!
that's all that I can say....
Baru aku sedar...selama ni
yang aku kejar hanyalah nak blog cantik jer
sedangkan...aku dah banyak buang mase
nak 'touch up' sana sini

Pengisian takde langsung.....

Bile pikir blek....
kalo la aku seimbangkan kedua-dua tujuan aku ni..
iaitu ;
i) nak cantekkan blog
&
ii) nak kongsi ilmiyah

mesti tujuan aku nak wat blog ni tercapai..:)

bagi sesape yang slame ni dah follow blog aku.....
( ade ke lah yang follow )
aku ni...slalu sangat kan luah prasaan kat blog...>_<
kan..kan
padahal bukan tu pun yang korang nak bace kan

JUJUR....IKHLAS...
dari qolb ku..itulah yang selama ini aku fikir...fikir..dan fikir...>_<
aku fikir ape yang ingin aku taip...
lepas tu....
qolb ku mulai tenang sedikit demi sedikit 
 

aku asiff..sangat kat korang :)
sebenanye aku ni..memang cam tu cket
slalu sangat dok luah2 prasaan
aku minx maaf ye...
Insya-Allah......
penulisan dan 'stail of thinking' ku
akan ku improve dari masa ke semasa
dan ia memerlukan amalan dan istiqomah....

Yang aku pohon sekarang...
hanya doa yang ikhlas...
dari antum yang sudi mendoakan..:)
semoga kiranya aku tidak lagi hanyut dalam 
dunia ciptaan manusia ini...
Insya-Allah..

Permata yang kucari....
maksudku, bukanlah seindah rupa
namun, yang ku ingini...
hanyalah permata dek sinaran cahaya iman
yang kembali menerangi qolbi yang telah malap ini...





Jumaat, 4 Jun 2010

Bismillahhi Tawakkaltu A'lallah...

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Aku mulakan penulisan ku...
dengan bait-bait indah yang ku petik dari Kalam-Mu yang Karim...


Alhamdulillah...Mid-term telah habis dengan....
(tak tau la nak cakap ape...)
sekarang I'm having a cuti skola....2 weeks

Sebenanye..qolbi tgh sedih sangat skrg
rase macam kosong...
AAAARRRRGGHHHH!!!!!!!!!!


Ya, Allah...
Why should I'm suffering like this?
Aku takut.....
Sungguh, aku penuh dengan sifat mazmumah
Kadang-kala, mulut manis berbicara
indah susunan tutur kata
ku tujukan khas buat asdiqo' tercinta
tapi, kata-kata tiada maknanya
jika tiada tekad di sodruku ini

Sungguh, insan yang lemah ini...
Inginkan najahan bakhir 
di dunia apatah lagi di akhirat sana

Aku juga inginkan kejayaan demi kejayaan dalam pelajaran
serta amal-amal ku


Impianku....
ingin sama-sama terbang di angkasa raya
untuk melanjutkan pelajaran
di luar negara

Bagaimana pula dengan amanah yang aku pikul?
sudahkah aku melaksanakan
dengan sebaiknya?

Ya Allah,
banyak sungguh bebanan yang aku fikirkan
Kadang-kala..aku buntu
ibarat
' LOST in the LOSTWORLD'
aku buntu dalam perjalananku menempuh jalan-Mu


Setiap kali jalanku menuju-Mu, Ya Allah
aku perlukan seorang teman di belakang ku
aku tidak tegar memarahi kawan-kawanku

Aku tidak layak menyuruh mereka menyokongku
tapi, apakan daya
tidak-semena-mena diri ini perlu sokongan rupanya

Siapalah aku ini 
untuk menyedarkan insan
yang tidak ku tahu sedang terleka atau tidak
kerna..kekadang diriku sendiri tidak menyedari 
bahawa aku terlalu obsesi


Aku tidak mahu dipersalahkan
dek kerana teguranku
tempias-tempias mengatakan 
aku seorang yang 'CLOSE MINDED'
'ALIM'....ataupun mungkin tidak
Sebenarnya, diriku ini 
perlukan satu suasana Islamiyah
di mana aku turut sama 
menikmati keindahan serta ketenangan suasana itu...
inilah yang membantuku mendekati-Mu
Ya Allah....



tanpa kusedari..itu hanya kemahuanku
yang ku ingini tanpa menginsafi siapalah diriku ini
Aku sendiri yang tidak mengubah nasibku
kenapa harus ku berharap sedemikian rupa tingginya...

Bantulah aku ....
sedih aku bila mengenang akak f5 akan klua tahun ni
sebab, slame ni.aku banyak depends on diorg



Kenapalah aku ni tak mampu nak berdiri atas kaki sendiri

Keyakinan serta semangat itu penting
di samping usaha serta tawakkal

Aku bertawakal kepada-Mu , Ya Allah